Search

Sully: Ο Πιλότος της US AIRWAYS που έσωσε 155 επιβάτες «ρίχνοντας» το αεροπλάνο στον ποταμό Hundson

Ήταν 15 Ιανουαρίου του 2009, όταν το αεροσκάφος Α320-214 της US AIRWAYS με αριθμό πτήσης 1549, είχε μόλις απογειωθεί από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης με προορισμό το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνα. Ξαφνικά, και ενώ βρισκόταν στα 3.000 πόδια με πορεία ανόδου συγκρούστηκε με σμήνος πουλιών και έχασε και τους δύο κινητήρες. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν άκρως δραματικά για τους 155 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης.

Τα δραματικά λεπτά

Ο ήρωας πιλότος του Airbus A320 αμέσως επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και ανέφερε το συμβάν, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα να προσγειωθεί στο Λα Γκάρντια, καθώς έχανε απότομα ύψος. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του έδωσαν το πράσινο φως να επιστρέψει, αλλά ο ίδιος σκεπτόμενος ψύχραιμα, αρνήθηκε να το πράξει, καθώς βρισκόταν μακριά και δεν ήταν εφικτό. Από το πιλοτήριο είδαν έναν μικρό αεροδιάδρομο στο Τετέρμπορο του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά ούτε και εκεί θα ήταν δυνατή μια προσγείωση. Εκείνα τα κρίσιμα λεπτά η ψυχραιμία αλλά και η εμπειρία του 57χρονου κυβερνήτη ήταν αυτά που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να αποφευχθεί μια τραγωδία.

Μπροστά του, ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έβλεπε τον ποταμό Hundson ως διάδρομο προσγείωσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια για σωτηρία. Το αεροσκάφος είχε χάσει αρκετό ύψος και αυτό που έμενε να πραγματοποιήσει ο κυβερνήτης, ήταν η προσθαλάσσωση. Έτσι και έγινε. Από τα μεγάφωνα του αεροπλάνου προειδοποίησε τους επιβάτες για βίαιη πρόσκρουση στο νερό και το πλήρωμα έδινε τις τελευταίες οδηγίες στους επιβάτες. Η προσθαλάσσωση έγινε με επιτυχία και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών δεν έγινε αντιληπτή. Ήταν μια πραγματικά γλυκιά και ομαλή προσθαλάσσωση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η στιγμή της διάσωσης

Η θερμοκρασία του νερού την ώρα της προσθαλάσσωσης ήταν μηδέν βαθμοί Κελσίου. Στο σημείο αμέσως έφτασαν σωστικά συνεργεία και πλοία, ώστε να απεγκλωβίσουν τους 155 επιβάτες και το 5μελές πλήρωμα του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του μισοβυθισμένου Airbus έδινε τις απαραίτητες οδηγίες στους επιβάτες, ώστε να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο με ασφάλεια, ενώ ο κυβερνήτης συνιστούσε ψυχραιμία. Ο ίδιος, ως σωστός κυβερνήτης, εγκατέλειψε τελευταίος, αφού πρώτα έλεγξε λεπτομερώς την καμπίνα του αεροσκάφους, μήπως κάποιος εκ των επιβατών είχε εγκλωβιστεί. Από την προσθαλάσσωση υπήρξαν 5 σοβαροί τραυματισμοί, ενώ 78 άτομα υπέστησαν υποθερμία και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς.

Η επόμενη μέρα

Την επόμενη μέρα οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «θαύμα», ενώ ο πιλότος Σαλενμπέργκερ και το πλήρωμα θεωρήθηκαν ήρωες για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κατάσταση. Η αεροπορική εταιρεία US AIRWAYS αποζημίωσε τους επιβάτες για το ψυχολογικό σοκ που υπέστησαν, αλλά και για τις χαμένες αποσκευές. Στην κατάθεσή του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των προσπαθειών που έγιναν για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια που έθεσαν εκτός λειτουργίας το αεροπλάνο, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους δήλωσε, πως το σμήνος των πουλιών ήταν τόσο μεγάλο, που κάλυπτε το παμπρίζ του αεροπλάνου και η μόνη ουσιαστική λύση ήταν να κάνει προσθαλάσσωση στον ποταμό Hundson.

Ταινία

Τα γεγονότα της πτήσης 1549 διαδραματίζονται και σε ταινία η οποία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους σε σκηνοθεσία Clint Eastwood, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Tom Hanks και φέρει τον τίτλο «Sully».

Επιμέλεια κειμένου: Παναγιώτης Ανδρεάδης, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close