Search

Συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό και πρόεδρο της Κοινωνικής Στήριξης Αναστασία Τσιακάλου

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ανάβυσσο. Οι γονείς της ήταν Μικρασιάτες και της έχουν εμφυσήσει την αξία της δημιουργίας και της προσφοράς. Με το σύζυγό της έχουν αποκτήσει δύο γιους που νοηματοδοτούν τη ζωή τους. Είναι Κοινωνική Λειτουργός και εργάστηκε στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Έχει διατελέσει: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου επί σειρά ετών, με στόχο την προώθηση του ποιοτικού βιβλίου και τη δημιουργία Βιβλιοθηκών εντός κι εκτός Ελλάδος. Ήταν μέλος του Δ.Σ και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Κοινωνικής Παιδιατρικής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας Μ.Κ.Ο Ελλάδος, με ευθύνη τις δημόσιες σχέσεις και την προώθηση του εθελοντικού κινήματος. Τιμήθηκε ως ευεργέτιδα από πολλά Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας. Είναι επίτιμο μέλος πολλών Πολιτιστικών και Ανθρωπιστικών Σωματείων. Αναπληρώτρια δήμαρχος του Δήμου Αναβύσσου το 2006 με ευθύνη την Κοινωνική πολιτική & τον πολιτισμό. Επίσης, ήταν αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού το 2010. Το 2000 ίδρυσε και έκτοτε διοικεί τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Κοινωνική Στήριξη» που δραστηριοποιείται στα Νότια Προάστια Ανατολικής Αττικής με στόχο την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης Κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας και αναπηρίας παιδιών που ζουν σε Ιδρύματα και ανιδιοτελή προσφορά σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Ήταν υποψήφια για τον τίτλο «Γυναίκα της Ευρώπης» της ομώνυμης διεθνούς οργάνωσης για τη δραστηριοποίηση των γυναικών. Το 2008 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή φιλανθρωπική της πορεία και έχει βραβευτεί πολλάκις από την Πολιτεία και την Εκκλησία.

Σπουδάσατε και γίνατε ανεξάρτητη σε μια εποχή και που η κοινωνία ήταν αυστηρή και ο προορισμός της γυναίκας ήταν μόνο η δημιουργία οικογένειας. Πόσο έχει αλλάξει η θέση και ο ρόλος της γυναίκας έκτοτε;

Οι ίσες ευκαιρίες, ο σεβασμός, η προσωπική και επαγγελματική ευημερία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν καθορίζονται βάσει φύλου, ηλικίας ή άλλων διακρίσεων. Σήμερα οι γυναίκες έχουμε κατακτήσει σημαντικές επιστημονικές κοινωνικές προόδους. Οι έμφυλες όμως ανισότητες δεν έχουν αντιμετωπιστεί ριζικά σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης και σε απολαβές και παραμένουν εκτεθειμένες σε κακοποιητικές συμπεριφορές στο εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι άνθρωποι σαν σύνολο με συναντίληψη μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Εμείς διαμορφώνουμε το μέλλον. Η μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων σε κάθε επίπεδο έχει να κάνει με την αρμονία μέσα από τη διαφορετικότητα. Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε όμως όλοι ίσοι και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις συμπληρωματικές μας ικανότητες.

Το ενδιαφέρον σας για την ανεργία της εργασίας των ατόμων με αναπηρία είναι γνωστό. Έχετε εντοπίσει κάποια βελτίωση σε αυτό το ζήτημα;

Στο πλαίσιο της δράσης μας, έχουμε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Τόσο η εισοδηματική στήριξη των ατόμων αυτώνν όσο και η κοινωνικοποίησή τους αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που χρειάζεται την κινητοποίηση μεγάλων φορέων και κυρίως ευρωπαϊκών, καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών. Σήμερα, ένα ποσοστό ατόμων με αναπηρία μπορεί να εργαστεί, αλλά δεν είναι ικανοποιητικό. Οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το εν λόγω ζήτημα, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. Η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων με αναπηρία είναι ακόμη αμφιλεγόμενη, δυστυχώς.

Το κράτος και η Εκκλησία παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στα θέματα της διαφορετικότητας και της αναπηρίας;

Το ενδιαφέρον εκδηλώνεται κυρίως από άτομα και όχι από φορείς. Υπάρχουν, αναμφίβολα, εκπρόσωποι του κράτους και της εκκλησίας που εργάζονται ακούραστα και αδιάκοπα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για άτομα με αναπηρία. Θα έλεγα ότι υπάρχει εν γένει ευαισθητοποίηση και σεβασμός στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία (π.χ. δημιουργία ράμπας σε όλους σχεδόν τους χώρους) και παράλληλα υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζονται ισάξια με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ως ιδρύτρια του φιλανθρωπικού οργανισμού «Κοινωνική Στήριξη» , τι ελλείψεις έχετε εντοπίσει στην προσφορά προς τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας;

Οι ελλείψεις σε αυτόν τον τομέα είναι κυρίως έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας. Απαιτείται αλλαγή στη νοοτροπία και στον τρόπο αντιμετώπισης των ευαίσθητων ομάδων. Χρειάζεται να γίνει στάση ζωής ο ανθρωπισμός και η φιλανθρωπία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι της προσφοράς που αφιερώνουν αφιλοκερδώς χρόνο και υλική βοήθεια με κίνητρα αγνά, που αγωνίζονται για μια ποιοτικά ανώτερη κοινωνία. Μια νέα κοινωνία όπου η συμπερίληψη θα είναι εργαλείο συμμετοχικότητας, αλληλεγγύης και απάλειψης των διακρίσεων. Κανείς μόνος του, κανείς αβοήθητος!

Τι σας δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίζετε το κοινωνικό έργο που επιτελείτε;

Το χαμόγελο της ευτυχίας και της ικανοποίησης που βλέπω στα μάτια των ανθρώπων που δέχονται αγάπη και βοήθεια. Είναι ένα συναίσθημα απερίγραπτο.

Η λέξη προσφορά τι σημαίνει για εσάς;

Προσφορά σημαίνει καλοσύνη, αλτρουισμός, πράξεις αγάπης χωρίς αντάλλαγμα. Προσφορά σημαίνει γενναιοδωρία. Είναι τρόπος ζωής και έχει τεράστια αξία, γιατί εδραιώνει την κουλτούρα της αλληλεγγύης, κινητοποιεί και ενώνει συλλογικότητες.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την αδυναμία, με την ευρύτερη σημασία. Την αδυναμία του πνεύματος ή του σώματος που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Καλοσύνη είναι…

Καλοσύνη είναι η δύναμη της ανθρωπιάς, η αποφυγή της μνησικακίας. Η επιθυμία να μοιράζεσαι και να αγκαλιάζεις με ενσυναίσθηση, δηλαδή με συναισθηματική ταύτιση, κάποιον που σε χρειάζεται.

Έχεις μία γεμάτη ζωή όταν…

Όταν είσαι ικανοποιημένος με αυτό που είσαι. Όταν βελτιώνεσαι και όταν ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων σε κάνει ήρεμο και ευτυχισμένο.

Πηγή: happylifemag.com

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close