Search

Οι αντιστάσεις…μιας διαφορετικής αλήθειας!

‘Τρόικα’, λέξη χιλιοειπωμένη τον τελευταίο καιρό από κάθε Έλληνα. Φαντάζει σαν τη Λερναία Ύδρα σε αφηγηματικό μύθο…και ο ακροατής που δεν είναι πλέον παιδί, αλλά ο ενήλικας Έλληνας προσδοκά έναν ήρωα – Ηρακλή για να την αποκεφαλίσει και να σωθεί εκείνος, αλλά και ο λαός του.

Και τα ερωτήματα πολλά, αναπάντητα και βαρύγδουπα, αφελή και βαθυστόχαστα!

Η Ελλάδα, εκείνη η Ελλάδα που σύστησε τη ‘Δημοκρατία’ σε όλη την Οικουμένη, με το Πολίτευμα και τον Πολιτισμό της ταπεινώνεται, εδώ και δυο χρόνια…και σήμερα πέφτει σε εκκωφαντική σιωπή και δακρύζει. Οι διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία της επώδυνες! Κι ο λαός, που δεν ξέρει στα αλήθεια τι έγινε, πως φτάσαμε έως εδώ, κοιτάζει απεγνωσμένα και περιμένει απαντήσεις. Κι εγώ αναρωτιέμαι…τι έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, πως κατάφερε να μας ρίξει σε τέτοιο βούρκο ανερυθρίαστα, πως παρέσυρε τη χώρα σε διεθνή διασυρμό, σκοτώνοντας ό,τι όμορφο υπήρχε στα μάτια των Ελλήνων, το χαμόγελο και την ελπίδα; Δεν αξίζει σ’ αυτόν τον περήφανο λαό αυτή η κατάντια, δεν αξίζει η διεθνής περιφρόνηση! Όχι!

Είναι όλα τα κόμματα, σήμερα, συνυπεύθυνα για το ξεπούλημα της Ελλάδας; Όχι! Ποια ήταν η στάση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας στο παζάρεμα με την Τρόικα; Μήπως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα; Μήπως ήταν η πρώτη φορά που έγινε διαπραγμάτευση επί της ουσίας για τα προτεινόμενα μέτρα; Ναι! Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Νέα Δημοκρατία επέβαλε: να αποτραπούν μέτρα νέας φορολογικής κατρακύλας που θα αποτελμάτωναν την οικονομία της χώρας και την οπισθοδρομική πορεία της Ελληνικής κοινωνίας, να αφουγκραστούν τις ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων…

Μήπως πρέπει να ακούσουμε τι έγινε καταρχάς; Και ιδού τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά ακροθιγώς:

  • Διασώζονται ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Οι μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις περιορίζονται στο μισό της αρχικής απαίτησης και εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν, άρα δεν θα έχουνε νέο φορολογικό καταιγισμό (αύξηση στο χαράτσι της ΔΕΗ, σε 16 φόρους στα ακίνητα, στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών). Αν επιβάλλονταν νέοι φόροι θα παρέλυε η αγορά ακινήτων και η οικοδομή.
  • Η μείωση κατά 22%, αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους, χωρίς επηρεάζει τα υπόλοιπα κλιμάκια.
  • Δεν προβλέπονται νέοι φόροι

Αγανάκτηση, θυμός, δάκρυα απόγνωσης για μια Ελλάδα με περισσή αξιοπρέπεια, για τον κάθε Έλληνα που χόρευε στον αέρα τον τσάμικο χορό. Η ευθύνη του ψηφοφόρου… τεράστια μπροστά στην άγνοια των μεγάλων υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ. Μήπως, λοιπόν, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ ουσιαστικά τα δυο τελευταία χρόνια και προκάλεσε το ανέλπιστο χάος σε μια Ελλάδα που αγκομαχά να κρατηθεί στο χείλος του γκρεμού; Μήπως υπήρξε ανικανότητα να αναχαιτίσουν την ύφεση και σήμερα βουλιάζουν στην ανεργία εκατομμύρια Έλληνες; Μήπως υπέγραψαν το Μνημόνιο χωρίς καν να το διαβάσουν και αντί να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη από τον Ελληνικό λαό, συνεχίζουν και τον εμπαίζουν; Μήπως οι στίχοι του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη μουδιάζουν με το νόημά τους στις εξελίξεις των καιρών; «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…».

Από τη Βίκυ Μπαφατάκη

Αρχαιολόγο – Επικοινωνιολόγο

Υπεύθυνη Πολιτισμού Γραμματείας Οργανωτικού Ν.Δ.

10/2/2012

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close