Υπάρχουν στιγμές που χαράζονται ανεξίτηλα στην αιωνιότητα, «ξεθωριάζοντας» τον αδυσώπητο χαρακτήρα του αμείλικτου χρόνου… Περιπτώσεις που τα πάντα «παγώνουν» κυριολεκτικά, όχι όμως γιατί κάποιος κατόρθωσε να τα «φυλακίσει» και να τα αποτυπώσει απλώς με μια φωτογραφική μηχανή.
Οι Έλληνες εκπρόσωποι του Τύπου, που πάτησαν το πόδι τους το 1989 στην «Ολίμπια Χάλε» του Μονάχου, για το φάιναλ φορ του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών υποστηρίζουν ακόμη ότι ανατρίχιασαν, κοιτώντας την κεντρική σάλα που φιλοξένησε τον πλέον συζητημένο αγώνα της ιστορίας. Στα θεμέλια του γηπέδου της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, θαρρεί κανείς ότι αντηχούν ακόμη φωνές διαμαρτυρίας των Αμερικανών και πανηγυρισμών των Σοβιετικών, που άλλαξαν εκείνο το βράδυ τον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη…
Τριάντα δύο χρόνια μετά τον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά (9/9/72), τα «φαντάσματα» του «δράματος των τριών δευτερολέπτων» δεν έχουν χαθεί, «στοιχειώνοντας» τις ούτως ή άλλως διαχρονικά τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Οι υπερόπτες παίκτες του Χένρικ «Χανκ» Άιμπα στηρίχθηκαν στις 63 συνεχόμενες νίκες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν περίμεναν την παρθενική τους αποτυχία. Τουλάχιστον με εκείνον τον τρόπο…
Ο Αλεξάντερ Μπέλοφ, έγινε «βασιλιάς» της βραδιάς, αλλά πλέον έχει μετοικήσει στο «βασίλειο των ουρανών», αφήνοντας τις εξηγήσεις σε άλλους. Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» συνάντησε στην Αθήνα τον παραλίγο ήρωα, Νταγκ Κόλινς, που δεν μπορεί να ξεχάσει την ήττα με 51-50 και την εκθρόνιση από την κορυφή του πλανήτη, λίγο πριν οι συμπατριώτες του βιώσουν ανάλογη απογοήτευση στην Ελλάδα.
Ο τελευταίος προπονητής της θρυλικής καριέρας του Μάικλ Τζόρνταν, στην Ουάσιγκτον το 2002 και τεχνικός του για τρεις σεζόν στο Σικάγο (1986-1989, επίσης σε Ντιτρόιτ, 1996-1998 με συνολικό ρεκόρ καριέρας 332-287) ήταν αυτός που με δύο βολές 3΄΄ πριν το φινάλε, προσπάθησε να υπογράψει τον θρίαμβο της χώρας του, αλλά… «Ήταν σαν καρδιακή προσβολή», εκμυστηρεύτηκε ο 53χρονος βετεράνος κόουτς, που ήρθε στην χώρα μας για να σχολιάσει τους αγώνες των Η.Π.Α. για μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο. Το Νο1 στο ντραφτ του 1973 από την Φιλαδέλφεια, ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε την αντεπίθεση των συμπατριωτών του, γυρίζοντας από το –8 (36-44) του 34΄, κλέβοντας την μπάλα στο 48-49 και δέχτηκε τόσο σκληρό φάουλ από τον Σάκο Σακαντέλιτσε, που έπεσε αναίσθητος! «Ο κόουτς Άιμπα περίμενε να σηκωθώ, επιμένοντας να σουτάρω εγώ», μας είπε ο Νταγκ Κόλινς, που με «κρύο αίμα» ανέτρεψε την κατάσταση για το προβάδισμα με 50-49, τρία δεύτερα πριν την κόρνα της λήξης…
Ο Σοβιετικός προπονητής, Βλάντιμιρ Κοντράσιν ζήτησε τάιμ άουτ, όσο ο Κόλινς δεχόταν τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν το πήρε ποτέ. Η επαναφορά του Εντέσκο βρήκε αντίπαλο, όμως… Ο Βούλγαρος διαιτητής, Αρτέμικ Αραμπατζιάν ζήτησε επανάληψη των 3΄΄ γιατί υπήρχαν οπαδοί στο παρκέ. Νέα πάσα δεν έγινε ποτέ και οι Αμερικανοί πανηγύρισαν στο τέλος. Τέλος είπαμε;…
Ο τότε Γεν. Γραμματέας της FIBA, Ουίλιαμ Τζόουνς, δίχως να έχει σχετική αρμοδιότητα διέταξε να τοποθετηθεί ξανά το χρονόμετρο στα 3΄΄, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να δοθεί το τάιμ άουτ στους Σοβιετικούς!!! Η τρίτη απόπειρα της «ρώσικης αρκούδας» ήταν η φαρμακερή, «δαγκώνοντας» για τα καλά. Η επαναφορά του… χαντμπολίστα(!) Εντέσκο βρήκε τον συχωρεμένο Αλεξάντερ Μπέλοφ κάτω από το αμερικάνικο καλάθι και όλο το χρυσάφι στην Μόσχα!
«Στα δικά μου μάτια είστε πρωταθλητές», ανέφερε το τηλεγράφημα του προέδρου Νίξον, αλλά ο κ. Κόλινς το παρομοίασε αλλιώς: «Οι τόσες διαφορετικές αποφάσεις ήταν σαν να σου ανακοινώνει το νοσοκομείο ότι ο ασθενής απεβίωσε, ή μάλλον κατάφερε να ζήσει και… τελικά έχασε την μάχη». Η ένσταση των ηττημένων μετά τον τελικό δεν έγινε δεκτή από την FIBA και η αμερικανική ομοσπονδία αποφάσισε να μην παραλάβει τα ασημένια μετάλλια, που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε τραπεζική θυρίδα στην Ελβετία!
Όσο ο Νταγκ Κόλινς γύριζε τον ρολόι πίσω στο 1972, διέκρινε κανείς μια μελαγχολία στο πρόσωπό του, που μετατράπηκε σε προβληματισμό, όταν αρνήθηκε ευγενικά να μιλήσει για τον Μάικλ Τζόρνταν, «γιατί εδώ ήμασταν για την Εθνική, που αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες… Ελπίζω να λάβαμε πιο σοβαρά το δεύτερο μάθημα, μετά την Ιντιάναπολις και να μην επαναλάβουμε λάθη των τελευταίων δύο ετών. Το μπάσκετ, πλέον, είναι ανταγωνιστικό και εκτός Η.Π.Α.»…