Search

Βραβείο Μαθηματικών Sciacca 2018 στον Αυστραλό Ivan Zelich

Στην ηλικία των 17 ετών, και ενώ ακόμη φοιτούσε στο Λύκειο, ήταν ο νεότερος που δημοσίευσε εργασία του στο Διεθνές Περιοδικό Γεωμετρίας. Ανακάλυψε και απέδειξε το Θεώρημα Zelich-Liang σχετικά με τα κυβικά κυκλώματα Isopivotal, το οποίο έφερε επανάσταση στον τομέα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας.

Ο Ιvan ήταν πάντα ένας ταλαντούχος μαθηματικός. Όταν ήταν μόλις τριών ετών, μάθαινε για αρνητικούς αριθμούς. Ήταν ένας εξαίρετος μαθητής με επιστημονικές ανησυχίες από πολύ μικρός. Ο τελικός στόχος του ιδιοφυούς Ivan είναι να βρεθεί μια μέρα η “θεωρία των πάντων”. Θα ήθελε επίσης να κατανοήσει πλήρως τον εγκέφαλο, ώστε να έχει την ικανότητα να βελτιωθεί μόνος του, για να είναι οι άνθρωποι σε θέση να βρουν τις απαντήσεις του σύμπαντος. Έχοντας υψηλό δείκτη ΙQ, είπε τις πρώτες του λέξεις δυο μήνες αφότου γεννήθηκε και σήμερα θεωρείται πιο έξυπνος από το 99,9% του πληθυσμού.

Ο ιδιοφυής μαθητής που ξεκίνησε να μιλάει στην ηλικία των 2 ετών, ανέπτυξε ένα μαθηματικό θεώρημα που υπολογίζει προβλήματα πιο γρήγορα από έναν υπολογιστή. Το θεώρημα αυτό είναι το κλειδί για να λύσει μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος.

Μετά από 6 μήνες εντατικής έρευνας, μαζί με τον 17 χρονο συμφοιτητή του, ανέπτυξαν το θεώρημα Liang- Zelich. Ο Ιvan είπε πως ο Liang Xuming ήταν ο μόνος που μπορούσε να επικοινωνήσει με μαθηματικό τρόπο. “Δουλεύαμε και οι δύο στο ίδιο πρόβλημα, τον ίδιο καιρό, αλλά ήταν περισσότερο προσανατολισμένος στην γεωμετρία και εγώ στην άλγεβρα. Συνδυάσαμε τις δυνάμεις μας και μπορέσαμε να καταλήξουμε στο θεώρημα’.

Παρουσίασε τα συμπεράσματά του σε ορισμένα από τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά του κόσμου κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον. «Ήταν σπουδαίο να μπορώ να παρουσιάσω τις θέσεις μου στο αμερικανικό συνέδριο και οι άνθρωποι να μου θέτουν ερωτήσεις. «Η κύρια και πιο σημαντική εφαρμογή θα είναι η κατανόηση των δομών του σύμπαντος. «Το θεώρημα θα συμβάλλει στην κατανόηση των διαγαλαξιακών ταξιδιών, επειδή η θεωρία των χορδών προβλέπει την ύπαρξη συντομεύσεων στο διάστημα, οι αποκαλούμενες αλλιώς και ως «σκουληκότρυπες».

«Συμβάλλει επίσης στην εξεύρεση ελάχιστων δυνατοτήτων μαθηματικών μεταξύ ορισμένων πλανητών με βάση τη δομή τους».

Είναι ένας από τους νεότερους μαθηματικούς που δημοσιεύονται στο Διεθνές Περιοδικό Γεωμετρίας με ένα έγγραφο σχετικά με το θεώρημά του, με τίτλο: «Γενικεύσεις του κυβικού Neuberg στο μολύβι του Euler των κυριολεκτικών κυβικών».

Όταν εργαζόταν για το θεώρημά του, έτρεχε 10 χλμ. κάθε πρωί και εν συνεχεία πήγαινε στο σχολείο – δούλευε όλη μέρα για να ολοκληρώσει το θεώρημα -. Ο μέσος όρος τού βραδινού ύπνου του κατά τους τελευταίους μήνες πριν δημοσιεύσουν το θεώρημα ήταν 3 ώρες.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Ivan ταξίδεψε στην Αγγλία για να δώσει μια διάλεξη στη διάσκεψη Wolfram Mathematica για να αμφισβητήσει την αρχή ότι το pi (Π) είναι ίσο με 3.14 – υποδηλώνοντας αντ’ αυτού ότι το pi (Π) είναι άπειρο. Το μέλλον του νεαρού διαγράφεται λαμπρό έχει ήδη επιτύχει τόσα πολλά.

Κέρδισε το βραβείο Peter Doherty για την Αριστεία στα Μαθηματικά και ήταν ο νεότερος παρουσιαστής της έρευνας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Μαθηματικών 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Παρουσιάστηκε στο L’Échappée Volée 2016 και στο TedX Sydney 2017, όπου μίλησε για τη σημασία της δημιουργικότητας στην ανθρώπινη κοινωνία και πώς πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο τα μαθηματικά διδάσκονται στα σχολεία, ώστε να προωθήσουν την επιστήμη. Έκτοτε, συμμετείχε στην παροχή βοήθειας στους νέους στο σχολείο για την πραγματοποίηση του μαθηματικού τους δυναμικού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας. Το 2016 του δόθηκε η φήμη Forbes toρ 30 under 30 για την επιστήμη.

Για την βράβευσή του  από τα Sciacca αναφέρει «Είναι πραγματική τιμή να λάβω το βραβείο “Giuseppe Sciacca” για το 2018 στα Μαθηματικά, άπειρα ευχαριστώ!»

Γράφουν: Κατερίνα Νίκου, φιλόλογος & Δημήτρης Γιαννακούδης, ιστορικός 

Επιμέλεια: Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη  

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close