Search

25+ σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια ναρκισσιστική σχέση, σύμφωνα με 9 ειδικούς

Το να βρίσκεστε σε μια ναρκισσιστική σχέση μπορεί να είναι δύσκολο, ανθυγιεινό και ελάχιστα ιδανικό.

Αν δεν είστε σίγουροι αν βρίσκεστε σε μια τέτοια σχέση, εδώ είναι μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με 9 ειδικούς.

H Christine Scott-Hudson, ψυχοθεραπεύτρια υπογραμμίζει τα κάτωθι σημάδια

Τους λείπει η βασική ενσυναίσθηση για εσάς όταν είστε άρρωστοι, πονάτε ή είστε λυπημένοι
Περιμένουν από όλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αν είναι άρρωστοι, πονάνε ή είναι λυπημένοι ή απλά θέλουν προσοχή. Οι ανάγκες τους έρχονται πρώτες και θα τιμωρηθείτε αν δεν τις ικανοποιήσετε, ακόμη και αν δεν είστε καλά και έχετε τις δικές σας ανάγκες.

Εξασκηθείτε στο να κατονομάζετε τις ανάγκες σας, να θέτετε όρια μαζί τους και να επικοινωνείτε με σαφήνεια τις ανάγκες σας και τα όριά σας.

Ποτέ δεν επιτρέπεται να δώσετε εποικοδομητική ανατροφοδότηση ή να πείτε “αουτς”
Αν εκφράσετε την πληγή σας, αυτή θα γυρίσει πίσω, πάλι σε εσάς, και θα φύγετε νιώθοντας ότι είστε ο κακός. Αν προσπαθείτε πραγματικά να εκφράσετε ότι κάτι νόμιμα σας πλήγωσε και εκείνοι αμέσως ακυρώνουν τα συναισθήματά σας και θυμώνουν μαζί σας, αυτό είναι ένα ανθυγιεινό σημάδι.

Δεν ζητούν συγγνώμη, εκτός αν προσπαθούν να ξαναβρούν την εύνοιά σας. Δεν βιώνουν γνήσιες τύψεις. Κατηγορούν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους.

Εξασκηθείτε στο να διατυπώνετε ένα αίτημα, αντί για παράπονο. Πείτε “Μπορείς να με βοηθήσεις με τα πιάτα τώρα;”, αντί να μπείτε σε μια συζήτηση για το πώς δεν κάνουν το μερίδιό τους από τις δουλειές του σπιτιού.

Τριγωνοποιούν
Προσπαθούν να φέρουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους μεταξύ τους. Δημιουργούν σφήνες μεταξύ των μελών της οικογένειας ή των φίλων. Παρατηρήστε αν ο ναρκισσιστής μιλάει συνεχώς αρνητικά για τους άλλους αφού περάσετε χρόνο μαζί.

Αν ο ναρκισσιστής υποτιμά συνεχώς την οικογένεια και τους φίλους σας, μπορεί να έχει ένα δευτερεύον κέρδος να γίνει το μοναδικό σας επίκεντρο. Αν προσπαθεί να σας κάνει να ζηλέψετε, αυτό είναι ένα νοσηρό σημάδι.

Οι υγιείς άνθρωποι δεν επιθυμούν να υποφέρουν οι αγαπημένοι τους. Δώστε προσοχή στους ανθρώπους στη ζωή σας που ο ναρκισσιστής επικρίνει.

Η επικοινωνία τους είναι ασύμβατη
Αυτά που λένε και αυτά που κάνουν δεν ταιριάζουν. Δώστε περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνουν, όχι σε αυτά που λένε.

Είναι υπερκριτικοί απέναντι σε εσάς και σε όλους γύρω τους
Ωστόσο, δεν μπορούν να δεχτούν κριτική, ακόμη και καλοπροαίρετη, εποικοδομητική ανατροφοδότηση, οποιουδήποτε είδους. Αν ο ναρκισσιστής είναι κακός και επικριτικός, εξασκηθείτε στην τέχνη της εξαφάνισης και δώστε τους ελάχιστη έως καθόλου προσοχή. Μην παριστάνετε τους πληγωμένους ή τους αναστατωμένους, καθώς αυτό αποτελεί καύσιμο για τον ναρκισσιστή.

Αντί να αγωνίζεστε να κερδίσετε την έγκρισή τους, απομακρυνθείτε από κοντά τους (ουδέτερα) μετά από κάθε αγενές σχόλιο και δώστε τους λιγότερη προσοχή την υπόλοιπη μέρα. Θα μάθουν ότι η κριτική τους δίνει λιγότερη προσοχή, όχι περισσότερη.

Παίρνουν κανόνες και αποφάσεις με βάση το δικό τους επίπεδο άνεσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες σας
Οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους θα έχουν πάντα προτεραιότητα σε σχέση με τις επιθυμίες και τις ανάγκες οποιουδήποτε άλλου. Εσείς είστε υπεύθυνοι για να κάνετε γνωστές τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Μην περιμένετε από τον ναρκισσιστή να τις λάβει υπόψη του.

Οι ναρκισσιστές είναι εξαιρετικά ζηλιάρηδες και φθονεροί ως προσωπικότητες
Οποιαδήποτε επιτυχία ή επίτευγμα των άλλων θα μοιάζει με προσωπική προσβολή για τον ναρκισσιστή. Πιστεύουν ότι αξίζουν κάθε καλό πράγμα που συμβαίνει σε κάποιον άλλον και δυσανασχετούν με τους άλλους που έχουν την επιτυχία και τα καλά πράγματα που θέλουν.

Σκεφτείτε να μοιραστείτε τα σπουδαία νέα σας με φίλους και συγγενείς που σας υποστηρίζουν και είναι ενθουσιασμένοι που τα ακούνε, παρά με τον ναρκισσιστή. Δεν μπορούν να σας δώσουν επιβεβαίωση και έγκριση στην κατάσταση της ζήλιας τους.

Οι ναρκισσιστές είναι άκρως ανταγωνιστικοί
Βιώνουν ένα παθολογικό επίπεδο φθόνου. Παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια με ανυποψίαστους φίλους και συχνά τους εκφοβίζουν κρυφά ή φανερά. Αν ο ναρκισσιστής σας επιτεθεί, εξασκηθείτε στη δεξιότητα της εξαφάνισης, δηλαδή λιγότερη προσοχή από εσάς κάθε φορά που σας επιτίθεται, χωρίς αποτυχία. Πρέπει να το κάνετε αυτό ουδέτερα για να είναι αποτελεσματικό.

Μην εκνευρίζεστε, καθώς αυτό ευχαριστεί τον ζηλιάρη ναρκισσιστή. Αισθάνονται ότι έχουν σημασία αν μπορούν να σας αναστατώσουν. Αντίθετα, απλά δώστε τους ουδέτερα λιγότερο χρόνο και προσοχή αν σας κακομεταχειρίζονται.

Οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται τους άλλους για προσωπικό όφελος
Είτε χρησιμοποιούν τους άλλους για χρήματα, κύρος, ένα μέρος για να ζήσουν, είσοδο σε συγκεκριμένους κοινωνικούς κύκλους, ώθηση στην καριέρα, φήμη, επιτυχία, οίκτο, πληροφορίες, συμπάθεια κ.λπ. Αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως πράγματα και χρησιμοποιούν τους άλλους ανθρώπους με τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Ψάχνουν πάντα να βρουν τι μπορούν να αποκτήσουν περισσότερο από τους ανθρώπους γύρω τους.

Στο χέρι σας θα είναι να θέσετε όρια σε έναν ναρκισσιστή. Μην συνεχίσετε να τους πληρώνετε ή να τους αφήνετε να σας χρησιμοποιούν. Απαιτήστε αμοιβαιότητα. Γνωρίστε την αξία σας.

Είναι εξαιρετικά απαιτητικοί.
Αισθάνονται ότι δικαιούνται το χρόνο, την προσοχή και τους πόρους σας, ενώ σιγά σιγά δίνουν όλο και λιγότερα σε αντάλλαγμα. Αισθάνονται ότι έχουν πάντα δίκιο. Αισθάνονται πιο έξυπνοι από εσάς. Αισθάνονται ανώτεροι από εσάς.

Πρέπει να θυμάστε ότι είστε κι εσείς έξυπνοι, υπέροχοι και ικανοί. Δεν είναι πιο άξιοι από εσάς.

Οι ναρκισσιστές είναι εξαιρετικά ελεγκτικοί
Νιώθουν ότι είναι πιο ικανοί από όλους τους άλλους γύρω τους. Περιμένουν από εσάς να ακολουθείτε τους κανόνες τους και να κάνετε τα πάντα με τον δικό τους τρόπο. Προσπαθούν να ελέγχουν πράγματα στα οποία θα έπρεπε να έχετε αυτονομία, όπως το τι τρώτε και τι φοράτε, τι βλέπετε στην τηλεόραση και με ποιον επιλέγετε να περνάτε το χρόνο σας.

Εξασκηθείτε στο να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Εξασκηθείτε στο να επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει αυτό που είναι καλύτερο για εσάς. Σας επιτρέπεται να παίρνετε αποφάσεις για τον εαυτό σας. Εξασκηθείτε στο να παίρνετε μικρές αποφάσεις για τον εαυτό σας κάθε μέρα, ακόμα και όταν ο ναρκισσιστής προσπαθεί να τις ελέγξει. Μην τους αφήνετε να σας ελέγχουν.

Οι ναρκισσιστές παραπονιούνται ασταμάτητα
Οι ναρκισσιστές θέτουν υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους και τους άλλους να είναι τέλειοι. Προφανώς, η τελειότητα είναι ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο, αφού είναι αδύνατο να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα ο ναρκισσιστής να αισθάνεται δυστυχισμένος, ακόμα και αξιοθρήνητος, τις περισσότερες φορές.

Οι ναρκισσιστές περιμένουν την τελειότητα, και επειδή ποτέ δεν την πετυχαίνουν, παραμένουν δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι τις περισσότερες φορές. Θα νιώθετε ότι τίποτα από όσα κάνετε δεν είναι ποτέ αρκετά καλό για να ανταποκριθεί στα πρότυπά τους, όσο κι αν δίνετε. Πρέπει να ξεκολλήσετε από το να χρειάζεστε την επικύρωση ή την έγκρισή τους, καθώς πολύ σπάνια θα την πάρετε.

Αν υποψιάζεστε ότι βρίσκεστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, είναι επιτακτική ανάγκη να λάβετε υποστήριξη ψυχικής υγείας. Βρείτε έναν αδειούχο ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει να βγείτε από αυτή την ανθυγιεινή δυναμική, ώστε να μην μπείτε ποτέ σε άλλη παρόμοια στο μέλλον.

Πρέπει να μάθετε να φτάνετε στη ρίζα του προβλήματος, ώστε να μπορέσετε να απελευθερωθείτε από τον ασφυκτικό του κλοιό. Αξίζετε περισσότερα από αυτό. Μην αφήσετε τον ναρκισσιστή να σας στερήσει άλλη μια πολύτιμη μέρα.

Επιμέλεια κειμένου: Βίκυ Μπαφατάκη

Πηγή: https://upjourney.com by Christine Scott-Hudson

 

Write a response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Close
Your custom text © Copyright 2018. All rights reserved.
Close